شرکت دانشبنیان زیست آب پرآب ارائهدهنده خدمات مدیریت منابع آب زیرزمینی و افزایش بهرهوری مصرف آب در بخش کشاورزی با رویکرد بهبود سطح تراز آبخوانها است. این شرکت ابتدا در قالب واحد توسعه شرکت رهروان سپهر اندیشه (تولیدکننده کنتور هوشمند آب و برق) فعالیت خود را از سال ۹۶، با نگارش طرح الگوی دشت متعادل پایدار آغاز نمود.
طرح الگوی دشت متعادل پایدار با این دید نگاشته شده است که علیرغم اثربخشبودن ابزارهای نظارتی و کنترلی مانند کنتور در کاهش مصرف آب و انرژی، بهینهسازی مصرف چالشی است که بیشتر ماهیت اقتصادی و اجتماعی دارد. بدون درنظرگرفتن منافع تمامی ذینفعان و تأمین این منافع و همچنین پذیرش قلبی و منطقی طرح توسط ذینفعان، عملاً تمامی فعالیتها و تلاشها آنچنان که باید منتج به بهبود معنادار و پایدار شرایط نمیشود و راهحل معضلات حوزه آب، انرژی و اقتصاد کشاورزی صرفاً ابزارهای کنترلی از جمله کنتور نیستند. بلکه این ابزار یک جز از یک فرایند چندمرحلهای و چندبخشی پیچیدهای است که حتی بخشهای مهم و متعدد آن ارتباط خاصی به ابزارهای نظارتی ندارد.
الگوی دشت متعادل پایدار از کلید واژههای بانک و بازار سهمآب، بانک اطلاعات شفاف دشت و سامانههای مرتبط تشکیل شده است. برای عملیاتی ماندن طرح نیز دو ساختار تحت عنوان معتمد دشت و معین دشت پیشبینی شدهاند.
شرکت زیست آب پرآب از حدود ۶ سال قبل اجرای پروژههای بانک و بازار سهمآب را آغاز نموده است و در این راه باتکیهبر عوامل تأثیرگذار ذیل توانسته است همواره خود را بهعنوان بهترین انتخاب در مدیریت منابع زیرزمینی آب مطرح نماید:
- ارائه راهکار «الگوی دشت متعادل پایدار» بهعنوان راهحلی پایدار و جامع برای مدیریت آبهای زیرزمینی
- ثبت الگوی دشت متعادل پایدار بهعنوان محصولی دانشبنیان
- بررسی کمی امکانسنجی اجرای طرح الگوی دشت متعادل پایدار در دشت خواف و زوزن همگام با الزامات کارفرمایان
- طراحی و اجرای پروژههای بانک و بازار آب در استانهای خراسان رضوی، قزوین و سمنان
- مدیریت مصرف و حفاظت از منابع آب زیرزمینی به کمک ایجاد مفهوم جدید بانک سهمآب و حسابداری آب
- ایجاد شفافیت در میزان برداشت از منابع آب دشتها به کمک ایجاد بانک اطلاعات شفاف دشت و در نتیجه افزایش اعتماد و مسئولیتپذیری بهرهبرداران و بازیگران این حوزه
- استفاده مؤثر و بهینه از منابع ذیقیمت آب زیرزمینی و رعایت حق محیطزیستی آبخوانها
- تسهیلگری و آموزش کشاورزان با کمک نهادهای محلی و تشکلهای آببران که نتیجه آن افزایش مسئولیتپذیری داوطلبانه و آگاهانه کشاورزان خواهد بود
- توجه به نیازهای آبی (که بهواسطه افزایش جمعیت و رشد صنایع ایجاد شده) به کمک ایجاد ابزار و پلتفرم بانک و بازار سهمآب
- افزایش بهرهوری مصرف آب در بخش کشاورزی با مانیتورینگ و پایش پیوسته مصارف دشت در بانک سهمآب
- توسعه زنجیره ارزش کشاورزی با تمرکز بر مصرف بهینه آب و ایجاد ارزشافزوده بیشتر از منابع آب زیرزمینی با ایجاد سامانه بانک اطلاعات شفاف دشت که به کمک آن اکوسیستمی از کسبوکارهای حوزه کشاورزی شکل خواهد گرفت.
- حفظ و افزایش تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی با ایجاد مشوقهای بانک و بازار برای کشاورزان بهرهور و کمک به ارتقا درآمد آنان و کمک به توسعه پایدار اجتماعی و اقتصادی مناطق روستایی
- ارتقا زیرساختهای بخش کشاورزی و آبیاری با ایجاد درآمد برای کشاورزان بهرهور
- پایش و ارزیابی اثرات اقدامات انجامگرفته در هر مرحله: انجام پایش دقیق و ارزیابی اثرات تأثیرات فعالیتهای شرکت بر آبخوانهای مناطق پایلوت و کشاورزی منطقه، و اعمال تغییرات لازم در فرایندها و روشهای ما بهمنظور کاهش اثرات منفی و حفظ پایداری
- ترویج فرهنگ مدیریت پایدار: همکاری با نهادهای محلی و ارائه آموزشها و آگاهیبخشی درباره اهمیت مدیریت پایدار منابع آب و کشاورزی، ترویج فرهنگ محیطزیستی و استفاده صحیح از منابع آب زیرزمینی را در سطح جوامع روستایی ترویج خواهیم داد.
- تشکیل و توسعه تیم متخصصین و پشتیبانی باتجربه و کارآمد